lördag 29 november 2008

Kosovos självständighet inte självklar för alla

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=743047&rss=1400
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=748662
http://www.expressen.se/nyheter/1.1049888/kosovo-sjalvstandigt-pa-sondag

Hej igen!
Min bloggvecka börjar komma till sitt slut, så jag tänkte att denna lördag ska jag dra till med ett sista inlägg. Som redan nämnt i denna blogg av Lovisa kunde Kosovo utropa sin självständighet den 17 februari 2008. I detta inlägget tänker jag informera lite mer djupgående om vissa länders ställning till erkännandet av staten. Serbien och Ryssland protesterade kraftigt mot att Usa och de flesta andra Eu-länder tänkte erkänna Kosovos självständighet. Sverige däremot, var bland de första länderna att göra precis det.

Serbien
Serbien var helt emot självständighetsförklaringen. Landets premiärminister Vojislav Kostunica hävdade några dagar innan att en självständighetsdeklaration av Kosovo är olaglig och att Serbien inte kommer att låta sig förnedras av att ha en "marionettstat" inom sitt territorium. Han ska även ha uppmanat de 120.000 serber som bor i landet Kosovo att ignorera dagen av självständighet och leva kvar som vanligt.

Ryssland
Inte heller Ryssland var positiva till Kosovos självständighet, och backade därmed upp Serbien i denna åsikt. Den ryske presidenten meddelade tvärtom vid en presskonferens i Moskva att Ryssland hade en plan att säkra deras egen säkerhet om det då skull
e bli så att västvärlden erkände Kosovos självständighet.

Sverige
Sverige däremot var det 23:e landet att erkänna Kosovos självständighet. Ändå kom spekulationer om de ändå dröjt lite väl länge.
- Vi tycker inte att det har tagit lång tid. Flera andra EU-länder har också väntat. Det är rimligt att höra andra partiers synpunkter vid stora politiska beslut, sa Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt i en kort intervju efter utrikesnämndens möte.

Han påpekade också att frågan om just Kosovos självständighet varit lite extra svår eftersom en självständig stat enligt folkrätten ska ha koll på sitt eget område. I Kosovos fall däremot har FN haft ansvaret de senaste nio åren. Därför var Kosovo lite speciellt att ta ställning till. Men beslutet om detta togs ändå utan någon jättestor tvekan. Och människorna i Kosovo han inte ha varit annat än lyckliga.

Det här var allt för mig. Nästa vecka drar jag och Lovisa med flera till Sälen och därmed lämnas bloggandet över till Ardian! :)
// Malin

1 kommentar:

welovekosovo sa...

Fett bra malin du älskar Kosovo jag vet