fredag 5 december 2008

Bakgrund

Kosovo upptar en yta på 10 887 km², vilket är ungefär lika stort som Skåne. I detta lilla land bor dryga 2 millioner människor, alltså 195 invånare per km². I Sverige finns ca 50 000 Kosovo-albaner. I huvudstaden Pristina (Prishtina) lever ca en halv million människor. Sverige har en militärbas i Kosovo som ligger i huvudstaden. Sedan 17 februari är Kosovo ett självständigt land, och är hittills accepterat av 55 länder. Kosovo kallas ofta för Balkans hjärta, Serbien vill åt Kosovo pga. All historia som ligger gömd inom dess gränser och de goda naturresurserna. Gruppmedlemmen Ardian bodde i staden Ferizaj tills han var 1½ år gammal, då hans familj valde att flytta till Sverige. Han tipsar att om du ska starta eget i Kosovo ska det då inte vara någon klubb eller bar, för det kryllar det tydligen redan om. Starta ett köpcenter istället, och det kan gå riktigt bara för dig.

Kosovo var från början ett kristet land, men under 450 år härskade Osmanska riket i Kosovo och orsakade en övergång till islamisk tro.

Kosovo har stora miljöproblem som man befarar snart kan bli ännu värre. De har en snabbt växande befolkning som ökar trycket på naturresurserna. Skogen i landet är en viktig men eftersatt resurs. Kosovo har goda naturresurser men har pga. fattigdom och dålig ekonomi inte lyckats utnyttja dem på ett bra sätt. Kosovo är ett bergigt land och väldans rikt på mineraler. I Trepca-gruvorna vid Mitrovica finns mycket bly, zink och nickel. Även tillgången till vattenkraft är god, men tyvärr till stor del oexploaterad. Sedan har Kosovo mycket krom, silver och kol.

Kosovo anses ha en av världens största organiserade brottslighet, som har ökat kraftigt under 2000-talet. Ardian påstår att även i de yngre åldrarna förekommer detta.

Vi valde Kosovo för att vi tyckte att det var intressant att lära sig om landet och ville få reda på mer om Kosovo. Vi valde också Kosovo för att jag (Ardian) kommer därifrån =)





Det här är själva Kosovo


För de som inte vet vart Kosovo ligger så har vi en bild som visar det

Flaggor

Den röda flagga med två örnar som sitter ihop är Kosovos gamla flagga men kommer alltid att användas. Som t.ex. fester, bröllop och såna saker.



Detta är Kosovos nya flagga med sex stjärnor som representerar alla folkslagen som finns i Kosovo. Centralt på flaggan är det själva landet Kosovo

torsdag 4 december 2008

Fakta

Detta är lite snabb fakta om Kosovo under dom senaste åren



Juni 1989 - På 600-årsdagen av slaget om Kosovo, då turkarna besegrade serberna, säger Serbiens president Slobodan Milosevic att serberna aldrig ämnar släppa provinsen. Dess självstyre kringskärs.

Juli 1990 - Lagstiftare av albansk härkomst proklamerar Kosovo självständigt. Belgrad upplöser Kosovos självstyresförsamling.

Juli 1992 - Ibrahim Rugova utses i hemliga val till president.

1998 - Den kosovoalbanska gerillan UCK intensifierar sin kamp, serbiska arméstyrkor anklagas för brutal vedergällning. FN kräver förhandlingar.

Mars 1999 - Fredssamtal i Frankrike bryter samman. Nato börjar bomba Jugoslavien sedan Milosevic vägrat avbryta serbarméns offensiv.

Juni 1999 - Milosevic drar tillbaka serbstyrkorna från Kosovo och Nato slutar bomba. Tusentals serber flyr undan hämndattacker. Natostyrkor tågar in i provinsen som ställs under FN-ledning.

November 2001 - Första valet i det FN-ledda Kosovo, Rugova blir president.

Mars 2004 - Det värsta våldet sedan 1999 bryter ut efter rykten om att kosovoalbanska pojkar drunknat när de jagats av serber. 19 människor dödas, hundratals hem bränns ner.

November 2005 - Sedan FN:s säkerhetsråd bejakat förhandlingar om Kosovos framtida status utses Finlands expresident Martti Ahtisaari att ta fram förslag till lösning av konflikten.

Januari 2006 - President Rugova dör i lungcancer.

April 2007 - Ahtisaari föreslår EU-övervakad självständighet för provinsen.

Juni 2007 - Ryssland hotar med veto i FN mot västmakternas plan. USA:s president Bush säger att "tiden är inne" för självständighet.

December 2007 Förhandlingarna strandar, Serbien vägrar godta att Kosovo avskiljs.

Januari 2008 Förre gerillaledaren Hashim Thaci väljs till Kosovos premiärminister och utlovar självständighet "inom några veckor".

17 Februari 2008 Kosovo blir självständigt och är världens yngsta land

Bosatta

Eftersom det varit krig i Kosovo så fick flydde folket till olika länder. Alla flyttade inte på grund av kriget vissa flyttade för att få ett bättre liv i mer utvecklade länder.
Jag har tagit fram en statistik vart dem är bosatta idag. Den stämmer inte helt exakt för den är lite gamla.
Tillsammans blir det cirka 7 miljoner.
70 % är sunnimuslimer, 20% ortodoxa och 10% katoliker.

Albanien – 3,4 miljoner
Kosovo – 2 miljoner
Makedonien – 500 000
Bosnien och Hercegovina – Mellan 10 000 och 12 000
Grekland – 440 000
Belgien – 25 000
USA – 70 000
Turkiet – 65 000
Tyskland – 250 000
Italien – 375 000
Schweiz – 100 000
Storbritannien – 60 000
Österriket – 40 000
Sverige – 50 000
Montenegro – 60 00
Kanada – 300 000
Frankrike – 20 000
Danmark – 8 000
Finland – 5 000
Norge – 6 000
Kroatien – 10 000
Rumänien – 500

Som ni ser så är dem bossatta i olika länder. Många vill flytta tillbaka Kosovo men på grund av de dåliga tider som råder så är det inte lämpligt.

Gjort av Kungen alla vet vem

Ardian Bislimi =)

Fetaste veckan kommer det bli alla vet.... KOSOVA>3 =)

lördag 29 november 2008

Kosovos självständighet inte självklar för alla

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=743047&rss=1400
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=748662
http://www.expressen.se/nyheter/1.1049888/kosovo-sjalvstandigt-pa-sondag

Hej igen!
Min bloggvecka börjar komma till sitt slut, så jag tänkte att denna lördag ska jag dra till med ett sista inlägg. Som redan nämnt i denna blogg av Lovisa kunde Kosovo utropa sin självständighet den 17 februari 2008. I detta inlägget tänker jag informera lite mer djupgående om vissa länders ställning till erkännandet av staten. Serbien och Ryssland protesterade kraftigt mot att Usa och de flesta andra Eu-länder tänkte erkänna Kosovos självständighet. Sverige däremot, var bland de första länderna att göra precis det.

Serbien
Serbien var helt emot självständighetsförklaringen. Landets premiärminister Vojislav Kostunica hävdade några dagar innan att en självständighetsdeklaration av Kosovo är olaglig och att Serbien inte kommer att låta sig förnedras av att ha en "marionettstat" inom sitt territorium. Han ska även ha uppmanat de 120.000 serber som bor i landet Kosovo att ignorera dagen av självständighet och leva kvar som vanligt.

Ryssland
Inte heller Ryssland var positiva till Kosovos självständighet, och backade därmed upp Serbien i denna åsikt. Den ryske presidenten meddelade tvärtom vid en presskonferens i Moskva att Ryssland hade en plan att säkra deras egen säkerhet om det då skull
e bli så att västvärlden erkände Kosovos självständighet.

Sverige
Sverige däremot var det 23:e landet att erkänna Kosovos självständighet. Ändå kom spekulationer om de ändå dröjt lite väl länge.
- Vi tycker inte att det har tagit lång tid. Flera andra EU-länder har också väntat. Det är rimligt att höra andra partiers synpunkter vid stora politiska beslut, sa Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt i en kort intervju efter utrikesnämndens möte.

Han påpekade också att frågan om just Kosovos självständighet varit lite extra svår eftersom en självständig stat enligt folkrätten ska ha koll på sitt eget område. I Kosovos fall däremot har FN haft ansvaret de senaste nio åren. Därför var Kosovo lite speciellt att ta ställning till. Men beslutet om detta togs ändå utan någon jättestor tvekan. Och människorna i Kosovo han inte ha varit annat än lyckliga.

Det här var allt för mig. Nästa vecka drar jag och Lovisa med flera till Sälen och därmed lämnas bloggandet över till Ardian! :)
// Malin

onsdag 26 november 2008

Fortsatt svårt att ena serber och kosovoalbaner

Det har nu gått cirka 9 månader sedan Kosovo utropades som självständigt, men än tycks det vara långt ifrån enat. Visserligen har det varit relativt lugnt mellan serber och kosovoalbaner i landet, men landets serber har inte på något sätt accepterat självständigheten och anser sig fortfarande tillhöra Serbien. Dessutom anser många serber att de blir undanskuffade. De säger att kosovoalbanerna flyttar allt närmre deras bostadsområden, och att de vill få bort serberna.
DN har varit och besökt en skola i staden Laplje Selo i Kosovo som har blivit renoverad av SIDA. Skolans rektor Nadica Nedeljkovic vet hur hon tycker och känner för det nya landet.
- Vi känner i hjärtat att vi tillhör Serbien. Kosovo har aldrig varit och kommer aldrig att bli en republik. Att ändra på historien förefaller mig bara dumt, säger hon. Hon är även upprörd över att kosovoalbanerna föder mycket fler barn än kosovoserberna.

Men skolan jag pratar om styrs av utbildningsministeriet i serbiska Belgrad, trots att den tillhör Kosovo. Den har även enbart serbiska läroböcker. Detta kan jag tycka är rätt konstigt. Jag menar, Kosovo har ju erkänts som en självständig stat, och jag tror inte landet kommer gå framåt och bli starkare om inte de flesta i landet enas och går in helhjärtat för ett gemensamt mål.

Men jag har även förståelse för serberna i landet. De känner inte att de tillhör Kosovo. De vill tillhöra Serbien. Kosovo tillhörde ju innan Serbien, men sedan 1999 har landet letts av en FN-administration, Unmik (United Nations Mission in Kosovo). Den tillkom sedan Nato bombat ut serbiska styrkor som anklagats för etnisk rensning av albaner i Kosovo.

Om till exempel Danmark fortfarande hade tillhört oss, och vi hade blivit anklagade för etnisk rensning av danskar, så hade kanske inte alla skåningar varit så glada för att de nu ska tillhöra Danmark (även om en del skåningar påstår att de hade varit lyckligare utav det). Ja, det här blev kanske lite luddigt, men jag hoppas ni fattar lite vad jag menar.

Hur som helst. Jag tycker det är bra att kosovoalbanerna har fått ett eget land, men jag tycker även lite synd om serberna som bor där och hellre hade tillhört Serbien, deras eget land.

Källa:
http://www.presstext.se/online/display.php?set=S1&xid=DN200811130454310218

/Lovisa B

Tyskland gegen Kosovo

http://www.presstext.se/online/display.php?set=S1&xid=DN200811260112769805
http://www.presstext.se/online/display.php?set=S1&xid=TT200811250709325480

Ett EU-kontor i Kosovos huvudstad Pristina utsattes den 14 november i år för ett bombattentat. Tre tyska män, tillhörande den tyska underrättelsetjänsten BND (Bundesnachrichtendienst), sitter sedan i söndags häktade i Kosovo för att ha varit dem som kastade brandbomben mot EU-sändebudet Peter Feiths kontor i huvudstaden Pristina. Domstolen i staden har nu beslutat att hålla kvar dem i minst en månad för att under tiden fortsätta med utredningarna.

Männen själva uppger sig vara oskyldiga till händelsen, och påstår att de inte kom till platsen förrän efter explosionen för att se vad som hänt.

Diskutioner fram och tillbaka. Tyskland anser detta vara något slags hämdmotiv, medan Kosovo har en video där de påstår att en av de tre männen kastar bomben mot byggnaden. Tyskland, som har fått se videon, påstår dock att den suddiga filmen inte är något vidare bevis.

Stay tuned for more news about Kosovo!

//Malin

tisdag 25 november 2008

Befolkningsutvecklingen i Kosovo

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kosovo

Kosovo är som välbekant inget stort land (till ytan ungefär lika litet som Skåne) men däremot hade landet fram till 1900-talet den största befolkningstillväxten i hela Europa, främst inom den albanska befolkningen. Anledningen att tillväxten upphörde vid 1900-talet var det hårdnande politiska klimatet, och den väpnade konflikten i området. Då flydde istället hundratusentals kosovoalbaner ut från Kosovo. De flesta drog till Albanien, Makedonien, Västeuropa och även USA. Som tur är har nu många återvänt i och med FN´s intåg i Kosovo år 2000. Detta samtidigt som en hel del serber har flyttat till övriga Serbien sedan konflikten 1999. Ja männsikor kommer och går kan man säga;)

Vi fortsätter heja på Kosovo!

//Malin

onsdag 19 november 2008

STATEN Kososvo

I februari i år utropade sig Kosovo som självständiga. Det har tidigare hört till Serbien, och många i landet har länge velat att Kosovo skulle bli en egen stat. EU kunde inte enas kring frågan om Kosovos självständighet utan beslöt att alla medlemsländerna skulle säga sitt. Sverige var ett av de första länderna att erkänna Kosovo. Nu, cirka nio månader sen utropandet, är lyckan fortfarande total i Kosovo.

"Vår generation har inte varit utsatt för serbiskt styre men den betyder mycket för oss också. Men för dem där nere betyder det mycket, för våra kusiner och andra släktingar. Man blir glad för deras skull" säger Berat Maloku, som går på gymnasiet här i Sverige, till nwt.se.

Och vi kan väl bara gratulera och glädjas åt den nya staten Kosovo :)

//Lovisa