fredag 5 december 2008

Bakgrund

Kosovo upptar en yta på 10 887 km², vilket är ungefär lika stort som Skåne. I detta lilla land bor dryga 2 millioner människor, alltså 195 invånare per km². I Sverige finns ca 50 000 Kosovo-albaner. I huvudstaden Pristina (Prishtina) lever ca en halv million människor. Sverige har en militärbas i Kosovo som ligger i huvudstaden. Sedan 17 februari är Kosovo ett självständigt land, och är hittills accepterat av 55 länder. Kosovo kallas ofta för Balkans hjärta, Serbien vill åt Kosovo pga. All historia som ligger gömd inom dess gränser och de goda naturresurserna. Gruppmedlemmen Ardian bodde i staden Ferizaj tills han var 1½ år gammal, då hans familj valde att flytta till Sverige. Han tipsar att om du ska starta eget i Kosovo ska det då inte vara någon klubb eller bar, för det kryllar det tydligen redan om. Starta ett köpcenter istället, och det kan gå riktigt bara för dig.

Kosovo var från början ett kristet land, men under 450 år härskade Osmanska riket i Kosovo och orsakade en övergång till islamisk tro.

Kosovo har stora miljöproblem som man befarar snart kan bli ännu värre. De har en snabbt växande befolkning som ökar trycket på naturresurserna. Skogen i landet är en viktig men eftersatt resurs. Kosovo har goda naturresurser men har pga. fattigdom och dålig ekonomi inte lyckats utnyttja dem på ett bra sätt. Kosovo är ett bergigt land och väldans rikt på mineraler. I Trepca-gruvorna vid Mitrovica finns mycket bly, zink och nickel. Även tillgången till vattenkraft är god, men tyvärr till stor del oexploaterad. Sedan har Kosovo mycket krom, silver och kol.

Kosovo anses ha en av världens största organiserade brottslighet, som har ökat kraftigt under 2000-talet. Ardian påstår att även i de yngre åldrarna förekommer detta.

Vi valde Kosovo för att vi tyckte att det var intressant att lära sig om landet och ville få reda på mer om Kosovo. Vi valde också Kosovo för att jag (Ardian) kommer därifrån =)





Det här är själva Kosovo


För de som inte vet vart Kosovo ligger så har vi en bild som visar det

Inga kommentarer: